Γιώργος Τσανάκας

Η παράσταση του Ολυμπιακού στην Τούμπα ήταν δημιούργημα ενός «πανούργου» προπονητή!

Ο… πανούργος Μεντιλίμπαρ φρόντισε να εμφανίσει στην Τούμπα ένα δείγμα των δυνατοτήτων του Ολυμπιακού. Με ποδόσφαιρο κυριαρχίας στο α' μέρος και πανέξυπνη προσέγγιση στο δεύτερο. Γράφει ο Γ. Τσανάκας.

«Aπ’ το παράθυρό μου στέλνω… Ένα, δύο και τρία και τέσσερα φιλιά», λέει το γνωστό άσμα για τα παιδιά του Πειραιά. Προφανώς και δεν χρήζει παρεξήγησης, καζούρα είναι το ποδόσφαιρο. Όπως έγινε και μετά το ματς του πρώτου γύρου στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Και δικαίως. Τώρα ήρθε η ώρα, όμως, για την άλλη όψη του νομίσματος. Με τον Ολυμπιακό να παίρνει ένα αποτέλεσμα που ελάχιστοι περίμεναν. Το οποίο όχι απλά ήρθε και έδεσε μετά τη νίκη της περασμένης Πέμπτης επί της Φερεντσβάρος, αλλά τον έβαλε και από πάνω σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Για να έρθει αυτό το τρομερό αποτέλεσμα, έπρεπε ο… πανούργος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αποτυπώσει στο χορτάρι της Τούμπας τις σημειώσεις από το τεφτέρι του. Δεδομένα, ο Βάσκος τεχνικός για δεύτερο στη σειρά ματς έδειξε πως ήξερε απόλυτα πώς να το διαχειριστεί. Εμφανίζοντας ένα δείγμα των δυνατοτήτων του Ολυμπιακού, ο οποίος φώναξε στους αντιπάλους του πως δεν έχει τελειώσει. Και αν κάποια ομάδα ξέρει να διαχειρίζεται την πίεση του πρωταθλητισμού, αυτή αν μη τι άλλο είναι οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Μεντιλίμπαρ είχε το πλεονέκτημα εξ αρχής πως ο αντίπαλος δεν τον γνώριζε. Το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, παρατάσσοντας ένα σύνολο με ξεκάθαρους επιθετικούς προσανατολισμούς. Τρία χαφ που δάγκωναν στον άξονα, αλλά όλοι με δημιουργικά προσόντα, εξτρέμ με επιθετικές αρετές και τον φρέσκο Ναβάρο στην κορυφή. Το πλάνο λειτούργησε άριστα: Πίεση ψηλά με 6 ή 7 ποδοσφαιριστές στο αντίπαλο μισό και «ασφυξία» στους Μεϊτέ-Οζντόεφ που δεν μπορούσαν να γυρίσουν και να παίξουν κατά μέτωπο. Ο ΠΑΟΚ βραχυκύκλωσε, έχασε σε δημιουργία και πήγε με μεγάλες μπάλες, να απορροφήσει το «ερυθρόλευκο» πρέσινγκ.

Όλο αυτό είχε αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάρει τη μάχη του άξονα, να κερδίζει ολοένα και περισσότερες μπάλες και να ανανεώνει τις κατοχές του, κυριαρχώντας στο χορτάρι της Τούμπας. Για να έρθει η κομπίνα του 1-0 και το δίκαιο προβάδισμα. Λίγα λεπτά αργότερα, η μοναδική ολιγωρία της αμυντικής γραμμής και η αβλεψία των διαιτητών έφεραν την ισοφάριση και ένα «άδικο» σκορ ημιχρόνου. Παρόλα αυτά, οι Πειραιώτες δεν πτοήθηκαν. Στόχευσαν ξανά τα «φτερά», με τους Τσικίνιο-Όρτα να ντουμπλάρουν και να βοηθούν τους Φορτούνη-Ποντένσε, με τον τελευταίο να πετυχαίνει ένα γκολ, δείγμα της τεράστιας κλάσης του και να δίνει ξανά στην ομάδα του αυτό που άξιζε

Από εκεί και έπειτα, ο Ολυμπιακός έσφιξε και δέχτηκε ελάχιστες φάσεις από την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος. Οι αποστάσεις των γραμμών μειώθηκαν, τα μέτρα χαμήλωσαν και ο Μεντιλίμπαρ περίμενε τη στιγμή του για να εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο. Όταν το ματς μπήκε στο τελευταίο του τέταρτο, φρέσκαρε επιθετικά το σύνολό του με τους Ελ Κααμπί, Μασούρα αντί των «σκασμένων» από το πρέσινγκ Ναβάρο και Φορτούνη. Και αμέσως μετά, έριξε τον Ιμπόρα στη θέση του εξαιρετικού και πάλι Όρτα, θωρακίζοντας τον άξονα και κόβοντας την προσπάθεια του αντιπάλου να επιτεθεί από τον άξονα.

Και το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. Ο Μεντιλίμπαρ διάβασε την αδυναμία του ΠΑΟΚ στο δεξί άκρο της άμυνας, από τη στιγμή που ο Ότο μπήκε στο ματς και μόνιμα έπαιζε πάνω από τη σέντρα, στοχεύοντάς τον. Με τον Μασούρα να κλείνει διαρκώς προς τα μέσα σαν δεκάρι, παίρνοντας μπάλες στα πόδια του και τροφοδοτώντας τον Ποντένσε. Την πρώτη, την μετέτρεψε σε ασίστ στον killer Ελ Κααμπί που έκανε τρομερή εκτέλεση μιας επαφής. Τη δεύτερη (από τον Τσικίνιο), πήγε να την τελειώσει μόνος του. Δεν του βγήκε, αλλά ο Μαροκινός ήταν ξανά εκεί για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα.

Τα παιδιά του Πειραιά επέστρεψαν ξανά, λοιπόν. Με τη νίκη να είναι ένα πρώτο μήνυμα. Κυρίως, ότι επανέρχεται η κανονικότητα και βαδίζει προς τον σωστό δρόμο. Με έναν προπονητή που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας, όπως έχει δείξει στα δύο πρώτα του παιχνίδια. Χωρίς να χρειάζονται υπερβολές στις αντιδράσεις όλων, αλλά προσγείωση και προσήλωση στους στόχους. Διότι μπροστά υπάρχει μια υπερβολικά δύσκολη ρεβάνς, όπου πρέπει να ολοκληρωθεί η δουλειά και να έρθει η πρόκριση.

ΥΓ. Η… μεταστροφή στην απόδοση ορισμένων ποδοσφαιριστών, δείχνει το πόσο ευεργετική και αναγκαία ήταν και η δεύτερη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Και πόσο σωστή ήταν αυτή τη φορά η επιλογή του Μεντιλίμπαρ. Ο Ποντένσε είναι ο παλιός-καλός «σούπερμαν». Άπαντες δείχνουν προσηλωμένοι στο πλάνο και συγκεντρωμένοι μέσα στο παιχνίδι. Ο Ναβάρο που δεν έπειθε, στην Τούμπα έπεισε και με το παραπάνω. Και οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, ο Κάρμο, ο Τσικίνιο, ο Όρτα είναι παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x